Barnmorskan stämmer Region Jönköpings län. Fallet tas upp i Arbetsdomstolen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Abortvägran tas upp i Arbetsdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen tar Arbetsdomstolen upp fallet med den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark. Efter att ha nekats jobb på grund av sin religiösa övertygelse valde hon att stämma Region Jönköpings län.

I två och ett halvt år har Ellinor Grimmark från Tenhult utanför Jönköping, valt att veckopendla till Norge där hon fått arbete som barnmorska. Och i dagarna går flyttlasset.

– Hela familjen kommer att bosätta sig i Norge där jag arbetar nu. Jag är inte en sådan som klarar att vara borta från mina barn. Drygt två år räcker, säger hon.

Stämde Regionen

Ellinor Grimmark är kristen och hennes övertygelse gör att hon som barnmorska inte vill utföra aborter. Och det var när hon nekades arbete på samtliga tre sjukhus i Jönköpings län på grund av sin inställning till abort, som hon sökte sig till Norge.

– Under min tid här har det aldrig varit några problem att jag inte utför aborter. Och inget schema tillrättaläggs efter mig eller så. Det fungerar ändå.

Grimmark valde att stämma arbetsgivaren Region Jönköpings län på 260.000 kronor eftersom hon ansåg sig blivit diskriminerad och att hennes samvets- och religionsfrihet kränkts. I november 2015 föll domen och tingsrätten menade att så inte var fallet utan att en barnmorska ska vara beredd att utföra samtliga arbetsuppgifter som ingår i befattningen, inklusive aborter.

Ångrar inget

Ellinor Grimmark överklagade domen men hovrätten beslutade att inte pröva fallet. Arbetsdomstolen gjorde dock en annan bedömning och nu börjar rättegången där.

– Det är märkligt att det ska behöva gå så här långt, säger Ellinor Grimmark.

Ångrar du att du drivit det här?

– Nej. Mitt val hade varit att inte jobba som barnmorska eftersom jag inte vill utföra aborter.

Hur känner du inför rättegången?

– Jag har inte hunnit tänka på det så, mycket eftersom vi är mitt i flytten. Men jag ska samla mig och fokusera. Det är mycket tankar just nu.

Rättegången i Arbetsdomstolen börjar klockan 9 och beräknas pågå i fyra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet