Dagen efter dödsmisshandeln fanns det en bukett med blommor på platsen. Foto: SVT/ Mattias Landström

Pojke har erkänt dådet i Huskvarna – hävdar nödvärn

Uppdaterad
Publicerad

En nu 15-årig pojke har erkänt att det var han som genom ett knivhugg dödade en 17-årig pojke i Stadsparken i Huskvarna i augusti förra sommaren. Pojken menar att han handlat i självförsvar. Åklagaren har i en bevistalan begärt att tingsrätten prövar saken som i första hand rubriceras som dråp.

Det var den 20 augusti i fjol som en 17-årig kille knivdödades i stadsparken i Huskvarna. Tidigt i utredningen fanns flera misstänkta och en 21-årig man satt under en tid häktad.

Under utredningens gång försvagades misstankarna mot 21-åringen och riktades istället mot en då 14-årig pojke. Eftersom han vid brottet var under 15 år och därmed inte straffmyndig kan han inte åtalas för brott och dömas till något straff.

Pojken har i förhör under utredningen medgett att han utdelat knivhugget mot 17-åringen men menar att han agerat i självförsvar. Han har uppgett att hans avsikt inte varit att döda utan att freda sig själv och andra.

”Avsikterna var inte att döda”

– Min bedömning är att pojken har befunnit sig i en trängande situation. Han har uppfattat handgemänget mellan 17-åringen och den andra personen, som att han själv och andra varit utsatta för fara. Pojken har då valt att agera med en medhavd kniv. Eftersom pojken inte varit direkt involverad i det inledande bråket vill jag att domstolen prövar om pojkens agerande kan omfattas av nödvärnsrätten, säger kammaråklagare Adam Rullman som lett utredningen.

– Inget tyder på att pojkens direkta avsikt har varit att döda 17-åringen. Med hänsyn till pojkens avsikter med agerandet bör det i första hand rubriceras som dråp, säger Adam Rullman.

Alternativa rubriceringar från åklagaren är grov misshandel och vållande till annans död.

Förhandlingen kommer att hållas i Jönköpings tingsrätt den 10–12 februari 2021

Nedan ett klipp från SVT från morddagen

En domstol kan pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det handlar om mycket grova brott, exempelvis mord eller dråp, som begås av barn.

Vid en bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, någon påföljd döms inte ut.

Det är sociala myndigheter som fattar beslut om åtgärder gällande barn som begår grova brott, till exempel olika typer av stöd- och vårdinsatser. I detta fallet har socialnämnden i Jönköping kommit in med en begäran om bevistalan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåd Huskvarna stadspark

Mer i ämnet