Kvinnan har erkänt att hon gav mannen tillgång till en stor mängd tabletter. Foto: ur Polisens förundersökning

Åklagaren vill att Gislavedskvinnan döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i medelåldern från Gislaveds kommun dömdes i början av mars för dråp efter att ha erkänt att hon gett en man en dödlig dos tabletter. Nu överklagar åklagare Maria Lundberg domen eftersom hon vill att kvinnan ska dömas för mord.

Mannen som dog hade en intellektuell funktionsnedsättning och kvinnan ska ha förmått mannen att ta tabletterna för att ta sitt liv. Hon menar dock att mannen ville begå självmord och menar att det var därför hon gav honom tabletterna.

Kvinnan dömdes av Jönköpings tingsrätt till sex års fängelse, ett straff som åklagaren Maria Lundberg vill se skärpas. Som skäl uppger Maria Lundberg bland annat att tingsrätten inte tagit i bedömning att kvinna hade gjort sökningar relaterade till självmord bara en vecka innan mannens död.

Enligt åklagaren visar det att gärningen föregåtts av viss planering.

Även kvinnan överklagar

Åklagaren menar också att det inte framkommit någon enhetlig bild av mannens mående, situation eller framtid.

Även kvinnan som dömdes för dråp har överklagat, det uppger P4 Jönköping. Hon vill frikännas helt från anklagelserna.

Hör SVT:s reporter berätta om rättegången i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.