Det är inte längre tillåtet att vattna med spridare eller slang i Nässjö och Värnamo. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bevattningsförbud i Värnamo och Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Sedan igår råder bevattningsförbud i Nässjö och idag på fredagen införs förbud även i Värnamo kommun.

– Just nu förbrukar vi 25 procent mer än vad vi brukar. Detta är inte hållbart i längden, säger Antti Vähäkare, VA-chef på Värnamo kommun i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Bevattningsförbudet innebär att vatten får användas till mat, dryck och personlig hygien men inte för att vattna med vattenspridare eller vattenslang. Man får inte heller använda högtryckstvätt eller fylla pooler och badtunnor.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Flera kommuner uppmanar också invånare att spara på vattnet, även om det ännu inte finns ett förbud. Så är det bland annat i Sävsjö och Vetlanda.

Torkan kan på sikt göra maten dyrare, det anser LRF, se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Karin Nalbin vad torkan kan få för konsekvenser för matpriserna och vilka åtgärder som lantbrukarna kan vidta för att det inte ska bli så illa som 2018 om torkan håller i sig. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet