Kerstin Elserth, ordförande i Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd. Foto: SVT/TT

Disciplinnämndens ordförande: ”Reglerna behöver ses över”

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Elserth, Disciplinnämndens ordförande, höll inte med om nämndens beslut och menade att matchen mellan J-Södra och Östersund skulle slutat 1-1.

– Jag tycker reglerna bör ses över, säger hon.

När Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd fattade beslutet om att tilldela Östersund segern med 3-0 var två ledamöter i nämnden skiljaktiga.

En av dem är nämndens ordförande Kerstin Elserth.

Överfallet på Stadsparksvallen

– Vi gjorde annan bedömning och menar att han inte var en av Jönköpings Södras supportrar. Då kan vi inte använda ”3-0”-regeln utan istället får en undantagsregel användas, säger hon.

Matchen den 15 augusti avbröts av en 17-åring från Södertälje som sprang in på planen och angrep Östersunds målvakt Aly Keita.

17-åringen har i förhör uppgett att han satsat pengar på matchen och inte var nöjd med resultatet.

Uppfyller inte kraven

I en bifogad skrivelse till disciplinnämndens beslut skriver de skiljaktiga ledamöterna att en supporter enligt fotbollens regler beskrivs som ”en person som genom klädesplagg, kännetecken, text, uppträdande eller på annat sätt tydligt stödjer viss förening” och att 17-åringen inte uppfyller kraven.

Vidare konstaterar de att brister i säkerheten kan ha betydelse för disciplinnämndens beslut.

”Men matchdelegaten har angett att Jönköping hade en ändamålsenlig säkerhetsorganisation i enlighet med de krav som finns, varför arrangemanget som sådant inte kan tas med i bedömningen”, skriver ledamöterna.

”Får diskutera regler”

Enligt Kerstin Elserth är det Svenska Fotbollsförbundets tävlingskommitté som arbetar fram förslag till reglerna och organisationens representanter fastställer dem sedan inför varje säsong.

– Vi i Disciplinnämnden tillämpar bara reglerna. Men vi har haft två avbrutna matcher den här säsongen och representantskapet får nu diskutera vilka regler man ska ha i framtiden, säger hon.

Kan beslutet leda till att fler försöker påverka matchresultat?

– Jag vill inte recensera nämndens beslut. Man kan göra olika tolkning av reglerna, säger Kerstin Elserth.

J-Södra har nu fram till den 8 september på sig att överklaga till Besvärsnämnden. Ett beslut därifrån kan sedan överklagas vidare till Riksidrottsnämnden.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet