Samtliga åhörare visiterades noga innan de släpptes in i tingsrätten. Under den första rättegångsdagen uppträdde den misstänkte mannen på ett säkert sätt och log och nickade mot den kamera som förmedlade bilder till åhörare. Foto: SVT/Teckning: Margareta BorgVisa alla (4)
Visa alla (4)

Dom föll om vapengömman i Taberg

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelades domen om vapengömman i Taberg. Den åtalade mannen i 30-årsåldern döms till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott. Enligt åklagaren har mannen kopplingar till den våldsbejakande vänsterautonoma rörelsen.

Det var i juni förra året som polisen hittade ett halvautomatiskt vapen, flera vapendelar och ammunition bland annat i en container i Taberg. Vapenfynden har kunnat kopplas samman med fynd av vapendelar och ammunition i en väska som hittades några månader senare på Bondberget i Jönköping. Sammantaget har vapenfynden bestått av fem halvautomatiska gevär och ammunition.

En 32-årig kunde senare gripas i Göteborg med hjälp av Säkerhetspolisen. Enligt åklagaren har mannen kopplingar till den utomparlamentariska extremvänstern och hon menar att brottsligheten varit politiskt motiverad.

Vapen till för att döda

Tingsrätten har valt att helt gå på åklagarens linje och menar att anledningen till att mannen nu döms till fängelse i fem år är att man vägt in att han tillhör den autonoma miljön och att det fanns en risk att vapnen skulle kunna komma till användning i den miljön. Man menar även att det är fråga om vapen som är avsedda att döda människor och ammunition som avses ge livshotande eller dödande skador och kan tränga igenom hårda material som hjälmar och skyddsvästar.

– I min roll som åklagare handlar det inte om att vara nöjd eller inte men jag konstaterar att tingsrätten har gjort samma bedömning av bevisningen och omständigheterna som jag gjort och att det ska bedömas som synnerligen grovt vapenbrott, säger åklagare Petra Schöniger.

32-åringen har i förhör förnekat brott och hävdat att han låtit en annan person nyttja containern och att en del av polisens fynd hör samman med hans rollspelsintresse.

Han har även förnekat att han har kopplingar till den den vänsterautonoma rörelsen.

Så här sa Anna-Lena Lodenius, expert på den svenska extremvänstern, när åtalet kom: 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Lena Lodenius, journalist och författare, har skrivit mycket om den våldsbejakande vänsterautonoma rörelsen. Foto: TT/Arkivbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grovt vapenbrott Taberg

Mer i ämnet