Efter resenärsflykten – länstrafiken får mångmiljonbelopp i covid-ersättning

Publicerad

Jönköpings länstrafik får 47 miljoner kronor i bidrag från staten för att täcka förlusterna under coronapandemin – vilket gör att regionen inte behöver skjuta till lika mycket pengar för att täcka årets underskott.

I somras beslutade regeringen om ett tillfälligt riktat stöd på tre miljarder kronor till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, för att kompensera för minskade biljettintäkter på grunda av pandemin. Och på måndagen blev det klart att Jönköpings länstrafik får 47 miljoner kronor. De ansökte om cirka 73 miljoner kronor.

– Det är samma situation för alla regioner, man fick inte ut hundra procent av det man hade sökt, säger Fredric Fingal, ekonomichef Jönköpings länstrafik.

Corona Jönköping

Samtliga regionala kollektivtrafikaktörer hade ansökt om stöd om totalt 4,8 miljarder kronor i år, vilket alltså överstiger de tre miljarder kronor som regeringen har beslutat om.

Förändrat resande under hösten

Under pandemin har antalet resenärer i kollektivtrafiken i länet varierat, och under hösten har det sett ljusare ut.

– Jo det har varit en positiv effekt under hösten, säger Fredric Fingal.

I klippet ovan hör du honom berätta hur många som numera åker kollektivt jämfört med före pandemin, och om det ekonomiska underskottet kommer att innebära förändringar i trafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet