Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få höjer skatten nästa år

Publicerad

Bara fem av landets 290 kommuner har aviserat att de höjer skatten valåret 2018. Två av dem som går mot trenden finns i Jönköpings län.

Tranås, Vaggeryd, Älvdalen, Svenljunga och Höör höjer skatten under nästa år. Tranås höjer kommunalskatten med 60 öre till 21,88 procent och Vaggeryd höjer med 30 öre till 21,49 procent.

– Valår må ha en återhållande effekt, men det finns behov på många håll att öka skatteintäkterna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Låg aktivitet i skatterörelserna

Enligt Dagens Samhälle får man backa långt för att hitta ett år med så lite aktivitet i skatterörelserna. 281 av 290 kommuner i landet har i årets budgetdiskussioner kommit fram till att skattesatsen är precis lagom.

– Ekonomin kommer att bli klenare och skattehöjningar ser vi ofta i början av mandatperioder. Så nog kan vi vänta oss höjningar. Särskilt landstingen har haft svårt att hålla tillbaka kostnadstrycket och kan få det ännu besvärligare, säger Wallenskog.

Fyra kommuner sänker skatten, men ingen av dem återfinns i Småland. Kronoberg är det enda landstinget som höjer skatteuttaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet