Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Juel är 11 år och åker taxi mellan Norrahammar och Huskvarna. Hon har varit i tid till skolan bara vid ett fåtal tillfällen. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Föräldrar i Jönköping trötta på fortsatt strul med skoltaxi

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar väljer nu att avsluta sina barns resor med skoltaxi. Under januari har tre familjer sagt upp skolresorna helt på grund av förseningar och missade hämtningar. Ytterligare två familjer gav upp i höstas och många fler har valt att inte ha skoltaxi på morgonen då problemen är som störst.

Skoltaxi åker de barn som har någon funktionsvariation, som gör att de inte kan åka med den vanliga skolbussen. Dessutom åker barn som har växelvis boende taxi till och från den förälder som inte bor i närheten av skolan.

– Hade jag kunnat så hade jag sagt upp det, men jag kan inte låta min son åka linjebuss. Vi bor vid en dubbelfilig 100-väg, säger Pernilla Sörensson.

Hon är en av de som nyligen börjat meddela handläggarna på utbildningsförvaltningen om när taxin kommer sent.

– Jag hade inte fattat att jag skulle göra det. Jag ringde till taxiväxeln och försökte lösa det med dem.

Vid frukostbordet hemma hos familjen i Åkarp, strax utanför Jönköping, är det oroligt. Sonen, som ska till Ljungarumsskolan berättar att det är jobbigt att komma sent och att stressen sitter i hela dagen.

Nästan alltid sen

– Taxin är nästan alltid sen. Det är bara några gånger den inte har varit det. Men då har jag fått åka långt, en gång hämtade vi någon i Kaxholmen, så då kom jag för sent i alla fall.

– Han är ofta ledsen och jag blir också ledsen. Det går ju inte att säga att det är ok, det löser sig, för det är ju inte ok, säger Pernilla Sörensson.

Jonas Juel i Norrahammar är en av de föräldrar som nu sagt upp skoltaxin. Dottern Sofia går i skola i Huskvarna och under hösten och i januari har taxin bara varit i tid ett fåtal gånger.

– Vi går här och väntar, men vid 07.40 inser jag att de inte kommer hinna så då skjutsar jag.

Linda Folkesson och hennes sambo bor i Barnarp. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Åker stadsbuss i stället

Linda Folkesson och hennes sambo bor i Barnarp. De två barnen, Ida och Sigge är 12 och 8 år. De åker numera stadsbuss till skolan på Torpa i Jönköping.

– Jag fick magkatarr av allt strul med taxin. Jag är lärare så jag måste vara på jobbet i tid. Vi fick be grannar och föräldrar om hjälp när taxin var sen hela tiden. Buss är bättre även om det känns oroligt när de ska korsa vägar i morgontrafiken.

SVT Nyheter Jönköping har varit i kontakt med ett ett femtontal föräldrar som alla berättar att problemen med taxi har varit stora under flera år nu. I klippet hör du några av dem berätta.

Här kan du se hela vår granskning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjuts Jönköping

Mer i ämnet