Överläkare Fredrik Hammarskjöld på länssjukhuset Ryhov och hans kollegor ska forska på hur väl covid-IVA-vården i regionen lyckats. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Han ska ta reda på hur väl iva-vården av covidpatienter lyckats i länet

Uppdaterad
Publicerad

Regionen har sedan starten av pandemin samlat in data om alla patienter som lagts in på covid-IVA i länet. Nu ska de genom forskning ta reda på hur bra vården har varit.

I klippet: Fredrik Hammarskjöld, överläkare, berättar vad de hoppas få för svar om covid-IVA-vården i regionen.

Runt 250 patienter har lagts in på covid-IVA på region Jönköping läns tre sjukhus i Eksjö, Värnamo och Jönköping.

Fredrik Hammarskjöld och hans kollegor i regionen har samlat in data kring alla patienter, bland annat ålder, vikt och tidigare sjukdomar. Det tillsammans med analys av vilka behandlingar patienterna fått och hur de gått för dem ska ge viktig information om vad som fungerat bra och vad som behöver förbättras i IVA-vården av covidpatienter.

– Det ska blir väldigt spännande och lärorikt att få mer kunskap för att kunna förbättra vården ytterligare. Vi räknar nämligen inte med att covid-19 slutar till sommaren, säger Fredrik Hammarskjöld, överläkare länssjukhuset Ryhov.

Fredrik och hans kollegor kommer att uföra fler studier med anledning av covidvården i länet. Se faktaruta nedan.

Fler forskningsstudier om covidvården i regionen

1 . Studera trakeostomi (en plastslang genom ett kirurgiskt hål på halsen) vid inläggning och användning. Vilka problem har uppstått och hur har det fungerat för patienterna?

2. Studera tillgänglighet till och komplikationer relaterade till inläggning och användning av venportar (en slang in i blodet) hos cancerpatienter under coronapandemin. Tillgången till operationsutrymme har varit mycket begränsat. Operatörer som normalt inte lägger in venportar har fått hjälpa till med inläggandet. Dessutom har personal som normalt arbetar med cancerpatienter deltagit i covidvården, vilket kan ha påverkat skötseln av venportar.

3. Studera om vanliga akuta kirurgiska(exempelvis blindtarmsinflammation) och ortopediska tillstånd har påverkats av den reducerade operationskapaciteten. Exempelvis kan det tänkas att tiden till operation har förlängts och att detta har gett fler komplikationer så som brusten blindtarm.

4. Kartlägga andelen sjukhusvårdade patienter med covid-19 där man bedömt att intensivvård inte kommer gynna patienten. Patientgruppen kommer att studeras utifrån behandlingsinsatser och resultat. Dessa beslut kan ha påverkat resultaten för intensivvården.

5. Deltagande i en så kallad multicenterstudie (på flera sjukhus) där man analyserar om buklägesventilation minskar behovet av respiratorbehandling hos patienter som vårdas för covid-19 och har högflödesbehandling med syrgas via näsan. Studien leds av Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.