Den misstänkte 17- åringen var på plats då hovrättsförhandlingarna inleddes på torsdagen Foto: SVT

Hovrätten meddelar dom i Gica-fallet

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätten dömdes en 17-åring pojke till sluten ungdomsvård för grov misshandeln efter dödsmisshandeln av hemlöse Gica i Huskvarna. Nu har Göta hovrätt prövat fallet och klockan 13 i dag meddelar rätten sin dom.

16-åringen åtalades för dödsmisshandeln av helmlöse EU-migranten Gheorghe Hortolomei-Lupu, kallad Gica, i Huskvarna i augusti i fjol. En 14-åring misstänktes också, men eftersom han var under 15 år vid tillfället för brottet, kunde han inte åtalas. I stället hölls en så kallad bevistalan mot honom i samband med rättegången.

Tingsrätten dömde 16-åringen till sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande. Åklagaren hade yrkat på att pojken skulle dömas för mord eller synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. 14-åringen friades helt i tingsrättens dom.

Domen överklagades

Åklagaren överklagade tingsrättsdomen och under förhandlingarna i hovrätten har nya vittnen har kallats in. Rättsläkaren har gjort en del förtydligande angående tidpunkten för när Gica dog – något som var en avgörande faktor i att tingsrättsdomen.

Under hovrättsförhandlingarna yrkade åklagaren Linda Schön på att den äldre pojken ska dömas för mord till sluten ungdomsvård i tre år. När det gäller 14-åringen vill hon att rätten ska pröva hela gärningspåståendet och inte enbart brottsrubriceringen.

Försvaret tror inte på ändrad dom

I samband med förhandlingarna i hovrätten sa den äldre av pojkarnas advokat Anders Tolke så här:

– Jag tror inte att domen kommer att bli förändrad på grund av underlaget för att de är i grunden samma och åklagaren har bevisbördan som jag menar att hon inte har lyckats göra så stark att den kan leda till en fällande dom.

14-åringens advokat, Martin Cullberg, delade den synen:

– Jag ser inte att de (nya vittnesmålen, reds anm.) har tillfört målet någonting, jag anser att vi ändå är kvar på samma ruta som i tingsrätten.

Klockan 13 på fredag meddelar Göta hovrätt sin dom.

Nedan ett klipp från avslutningen av Hovrättsförhandlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet