Foto: Polisen/SVT

Inbyggda spårningssystem underlättar för polisen

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har polisen i Jönköpings län lyckats hitta tre fordon som stulits med hjälp av fordonets gps-system. En man är misstänkt för grovt häleri i det senaste fallet som inträffade nu i dagarna.

Det är fordonens inbyggda spårningssystem som gör att polisen lyckats lokalisera dem. Senast under helgen fick en polispatrull stopp på en bil i höjd med Vätterleden på E4:an med hjälp av bilens gps-system.

– Vi fick en exakt positionering på den så att vi kunde ställa upp med polisbilar och göra ett stopp, säger Bo Kellerth på Jönköpingspolisen.

Tjuvarna kommer på nya metoder

Bilen, som hade hyrts i Stockholmsåmrådet i början av december men inte återlämnats, hade försetts med falska registreringsskyltar. Föraren, en man i 40-årsåldern kunde gripas misstänkt för grovt häleri, men under onsdagseftermiddagen beslutade Jönköpings tingsrätt att häva åklagarens begäran om häktning.

Biltjuvarna försöker komma på nya metoder för att kunna stjäla bilar trots att de är utrustade med spårningsteknik. I klippet berättar Bo Kellerth mer om det. Han ger även tips till bilägarna hur man ska göra för att minska risken att bilen blir stulen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.