I klippet berättar Eva Londos, tidigare intendent på länsmuséet, om Lars Vilks konstverk som fanns i Jönköping under 15 år. Foto: SVT

Jönköping hade konstverk av Lars Vilks under 15 år

Uppdaterad
Publicerad

När friggeboden hade 20-årsjubileum år 2000 hade länsmuséet i Jönköping en utställning med ett 20-tal Friggebodar – en av dem byggd av den kontroversielle konstnären Lars Vilks som under söndagen omkom i en trafikolycka på E4 utanför Markaryd.

– Jag blev chockad när jag hörde nyheten i natt, jag såg honom som en vän, säger Eva Londos, tidigare intendent på länsmuséet.

Lars Vilks friggebod invigdes av att dåvarande landshövdingen i Jönköping, Birgit Friggebo, som låg bakom regelverket att få bygga en mindre förrådsbyggnad på tomten utan bygglov. Hon invigde Vilks konstverk i museiparken i Jönköping genom att slå i sista spiken.

Konstverket fungerade sedan under många år som inspiration för konstelever om vad konst kunde vara, utflyktsmål för skolelever och ”pissoar” för människor på väg hem från krogen.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Konstverket stod i parken fram till 2015, då dåvarande museichefen, Sergei Muchin, låg bakom beslutet att ta bort Vilks friggebod.

I klippet berättar Eva Londos mer om Lars Vilks konstverk och hans omdebatterade besök i Jönköping 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilks och två poliser döda i trafikolycka

Mer i ämnet