Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Isaksson, distriktsordförande Miljöpartiet, analysera MP:s dåliga resultat i länet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Klimatfrågan viktig – ändå backar Miljöpartiet i hela Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Klimatfrågan har varit uppe i samhällsdebatten de senaste åren och är viktig för unga väljare. Ändå backar Miljöpartiet i hela Jönköpings län.

I klippet: därför backar Miljöpartiet i hela länet.

Den gångna mandatperioden har Miljöpartiet varit representerade i 10 av 13 kommuner i länet. Men i och med söndagens val ser de ut att åka ur fullmäktige i fyra kommuner: Aneby, Värnamo, Vaggeryd och Gislaved.

Det innebär att MP finns kvar i 6 av länets 13 kommuner. I samtliga kommuner förutom i Habo har de gått bakåt. Störst är de i Tranås med 4,1 procent.

Dessutom har partiet åkt ur regionfullmäktige.

Fångar inte upp klimatengagemanget

Den stora ungdomsbarometern från början av 2022 visade att miljö- och klimatfrågan är den näst viktigaste frågan för unga i Sverige mellan 15-24 år. För väljarna totalt i Sverige har miljö- och klimatfrågan varit den sjätte viktigaste frågan inför valet. 

– Det är klart att det är jättetråkigt att vi inte får mer röster, även om vi gläds över resultatet för Miljöpartiet nationellt, säger Anna Isaksson, distriktsordförande Miljöpartiet.

Även riksdagsledamoten Emma Hult (MP) är osäker på sin riksdagsplats. Den sista röstsammanräkningen avgör om Miljöpartiet får ett riksdagsmandat i Jönköpings län som i så fall tillfaller Emma Hult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet