Liberalernas länsordförande Jimmy Ekström kräver att SD stänger ner sina anonyma konton för att Tidösamarbetet ska kunna fortsätta. Foto: SVT

L-toppen i Jönköpings län: Lagförslag mot anonyma konton räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Ett lagförslag om att förbjuda partier att använda anonyma konton är inte tillräckligt för att Liberalerna ska fortsätta samarbetet med Sverigedemokraterna. Det menar Jimmy Ekström, ordförande i liberalerna i Jönköpings län.

– Fortfarande krävs att SD här och nu stänger ner sina anonyma konton och ändrar arbetssätt, säger han.

Liberalernas partiledning berättade under fredagen på en presskonferens att de tar initiativ till att göra en lagändring som skulle göra det förbjudet för partier att föra ut sina budskap via anonyma konton på sociala medier. Syftet är att stoppa partier från att anonymt sprida budskap, eller göra reklam.

”Måste upphöra”

Jimmy Ekström, länsordförande för Liberalerna i Jönköpings län, tycker att det är ett bra förslag, men menar att det inte är tillräckligt för att partiet ska kunna fortsätta samverka med Sverigedemokraterna inom Tidösamarbetet.

– Sverigedemokraterna måste här och nu upphöra med sina anonyma konton och det arbetssättet. Och det beskedet har vi inte ännu inte fått, tvärtom så har de inte visat någon självkritik, säger Jimmy Ekström (L).

Hur stort är stödet inom Liberalerna för att Sverigedemokraterna måste stänga ner sina konton för att Tidösamarbetet ska kunna fortsätta?

– Jag uppfattar att stödet för det är stort bland medlemmar, förtroendevalda och hela partiorganisationen, säger Jimmy Ekström.

En av de liberala politiker i Jönköping som vill avsluta samarbetet med Sverigedemokraterna helt efter Kalla faktas avslöjande, är kommunpolitikern Stig-Arne Tengmer – hör mer i videoklippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Stig-Arne Tengmer (L), kommunpolitiker i Jönköping, vill att partiet avbryter samarbetet med SD omedelbart. Foto: Gustaf Söderström/SVT

KALLA FAKTAS AVSLÖJANDE OM SVERIGEDEMOKRATERNAS ”TROLLFABRIKER”

TV4:s granskande program Kalla Fakta har under flera månaders tid gjort ett så kallat ”Wallraff”: En reporter har med dold kamera jobbat för mediekanalen Riks och Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning, och dokumenterat verksamheterna inifrån.

I deras granskning framkommer bland annat att SD:s kommunikationsavdelning haft 23 konton på Youtube, Facebook, Instagram och Tiktok, utan att det framgår att de drivs av partiet.

På kanalerna har man publicerat inlägg som både kritiserar politiska motståndare och de andra Tidöpartierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.