Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn om kristdemokraternas frikyrkliga arv. Foto: SVT

KD-konflikt kan skapa klyfta i partiet

Uppdaterad
Publicerad

Klyftan mellan KD lokalt i Jönköpings län och riks kan bli större på grund av stridigheterna som skakat partiets toppolitiker, där både narkotika, sprit och anklagelser om sexuellt ofredande synts på löpsedlar.

Missnöjet inom Kristdemokraterna är stort efter de senaste turerna kring två av partiets främsta företrädare. Partisekreteraren Johan Ingerö tvingades bort från sin post efter en polisanmälan om sexuella trakasserier, som ska ha skett efter en sprit-fest på ett hotell för snart nio år sedan. Dessutom blev det stor uppmärksamhet över att Europaparlamentarikern Sara Skyttedal använt cannabis. Hennes framtid i partiet är osäker efter att hon fått kritik av partiledaren Ebba Busch.

Kristdemokraterna i länet

KD har ett starkt fäste i det frikyrliga bibelbältet kring Jönköping och där finns nu medlemmar som inte längre känner igen partiet. Distriktsordförande och kommunstyrelsens ordförande i Mullsjö, Per Högberg, säger till Dagens Nyheter, att hans väljare är förtvivlade och att det är gråtstämmning.

SVT har varit i kontakt med Per Högberg som inte vill ställa upp för en intervju.

Hagevi om frikyrkokopplingen

Magnus Hagevi, som är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, menar att de här frågorna blir extra känsliga för ett parti som KD.

– Det är inget parti som vill associera sig med olika typer av sexuella kränkningar, droger eller alkoholfester, säger han.

Hör mer i klippet om frikyrkorörelsens betydelse för partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.