Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Tord Sundqvist, (S), kommunfullmäktiges ordförande, tycker om förslaget att ytterligare utreda privat aktör för bygget av det nya badet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Beslut om nytt badhus i Jönköping kan dröja när fullmäktige samlas

Publicerad

Moderaterna har goda chanser att på onsdag få igenom sitt förslag att ytterligare utreda alternativet med en privat aktör för badhusbygget. Socialdemokraterna och övriga majoriteten är kritiska till att beslut om ett nytt badhus då skulle dröja ytterligare.

På kommunfullmäktige på onsdag kommer tre förslag att framföras. Det första är den politiska majoritetens förslag om att bygga ett nytt badhus för knappt 1,2 miljarder kronor. Det andra förslaget från Kristdemokraterna innebär att ta bort några bitar i bygget och på det sättet spara 70 miljoner kronor jämfört med majoritetens förslag.

Moderaterna vill ytterligare utreda privat aktör

Det tredje förslaget som väntas komma upp är Moderaternas förslag att återremittera ärendet. Det innebär att kommunen ytterligare ska utreda alternativet med en privat aktör som bygger och driver badet, innan ett beslut fattas.

– Sverigedemokraterna har sagt att de stödjer Moderaternas förslag och med en tredjedel av rösterna i kommunfullmäktige har en minoritet rätt att få ett ärende återremitterat. Det är precis vad de två partierna har med 27 av 81 röster, säger Tord Sundqvist (S), kommunfullmäktiges ordförande i Jönköping.

I klippet: Så länge kan beslutet skjutas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.