Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många nya ansikten bland vårdpersonalen har skapat oro hos Bernt Thorén som vårdas i livets slutskede. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Bernt vårdas i livets slutskede: ”Jag vill inte bli torkad av vem som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Bernt Thorén, 85, har obotlig cancer i lungsäcken och vårdas nu i livets slutskede på Ekhagens gästhem. Stor omsättning på personal har skapat oro, främst när det gäller intimhygienen.

– Jag vill inte bli torkad av vem som helst, säger han.

Den tidigare läraren kom till den palliativa avdelningen på Ekhagens gästhem i Jönköping för cirka åtta veckor sedan. De senaste två veckorna har han märkt en stor skillnad.

– Från början var det 8-10 i personalen som skötte omvårdnaden, nu är det det dubbla. Tycker det är jobbigt med så många nya ansikten och det har lett till att jag också glömmer namnet på de som vårdat mig länge, förklarar Bernt Thorén.

Personalbrist orsaken

Orsaken bakom är bland annat sjukfrånvaro och svårigheter att rekrytera personal. Det har inneburit att personal på korttidsboendet Lönnen också måste gå in på den palliativa avdelningen vid behov och tvärtom.

Kommunalrådet Andreas Persson (S) säger att han förstår Bernt Thoréns oro, men säger samtidigt att verksamheten måste försöka lösa de situationer som uppkommer så bra som möjligt.

Bortsett från många nya ansikten i personalen är Bernt Thorén nöjd med den vård han får och bemötandet från personalen.

I klippet ovan hör du honom berätta om hur han ser på sin sista tid i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.