Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tommie Ekered hur Moderaterna vill ta vara på att de är tillbaka i regionstyret. Foto: Johannes Tolf/SVT

Moderaterna presenterade länspolitiskt program

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna presenterade under måndagen sitt länspolitiska program inför nästa mandatperiod. Satsning på personalen, svenska språket och hospice i alla delar av länet var några av punkterna.

– Jag heter Tommie Ekered och jag är regionens förstanamn för Moderaterna, började presskonferensen som även vice förbundsordförande Magdalena Andersson var med på.

Moderaterna har 87 punkter där man på flera sätt vill knyta ihop kommunerna i länet med regionen.  Det handlar bland annat om att etablera hospiceverksamhet i alla tre länsdelarna och genom bättre samverkan öka fokuset på den psykiska ohälsan.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

– Det handlar inte minst om de unga, där vi vill utveckla samverkan mellan elevhälsan och barn- och ungdomspsykiatrin, säger Magdalena Andersson (M).

Magdalena Andersson och Tommie Ekered presenterade Moderaternas länspolitiska program för nästa mandatperiod. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Vill införa språktester

Moderaterna vill också stärka språket genom att införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst och äldreomsorg och erbjuda utbildning till dem som inte har tillräckliga kunskaper i svenska.

– Det är viktigt att den som tar emot vård förstår vad som sägs och att den som ger kan dokumentera på ett bra sätt, säger Magdalena Andersson, som listar det som ett av de fem viktigaste sakerna inför nästa mandatperiod.

Moderaterna har i år en lista med kandidater med många nya namn. Partiet har under mandatperioden brottats med flera interna stridigheter såväl inom regionpolitiken som på kommunal nivå.

I klippet hör du Tommie Ekered kommentera det och berätta om satsningarna på sjukvårdspersonalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet