Knivmannen i Vetlanda döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Livstids fängelse och livstids utvisning, det blir straffet för den man som den 3 mars gick till attack med kniv och skadade sju män i Vetlanda.

– Det känns skönt att domen kommer, på något vis blir det ett avslut, säger ett av offren för attacken.

– Jag tittar fortfarande över över axeln och är vaksam när det är mycket folk runt omkring mig, berättar en av de knivskurna männen.

Han avböjer dock från att vara med på en intervju framför kameran eftersom han fortfarande periodvis mår dåligt efter attacken som höll på att kosta honom livet.

Våldsdådet i Vetlanda

Gärningsmannen döms för sju fall av mordförsök och han ska även betala skadestånd till var och en av de knivskurna männen, totalt handlar det om ungefär en miljon kronor.

Ingen person dog i attackerna, men tingsrätten har bedömt att det har funnits en konkret fara för att var och en av männen skulle dö.

Vill få ett tidsbestämt straff

Mannen har sagt att han var i psykiskt dåligt skick innan dådet den 3 mars, men Rättsmedicinalverket bedömer att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning, varken vid tiden för dådet eller när undersökningen genomfördes i juni.

Hans försvarsadvokat yrkade på att mannen skulle få ett tidsbestämt straff, inte mer än 16 år. Men Eksjö tingsrätt går på åklagarens linje och dömer honom till livstids fängelse.

– Min och min klients reaktion på domen är besvikelse över att det inte blev tidsbestämt. Det är inte bestämt men sannolikt blir det ett överklagande. Det är inte många som är nöjda med livstid, säger försvarsadvokaten Christian Berntö.

Gjort vissa medgivande

Gärningsmannen berättade under rättegången om tre av angreppen, men mindes inte övriga attacker. Han sa också att han inte ifrågasatte det som offren berättade om händelseförloppet, utan att han accepterade det.

– Jag stack honom med en kniv. Sedan kom barnet fram och började gråta, sa han under rättegången och berättade vidare:

Ville inte stanna i Sverige

Mannen har sagt att han inte ville stanna i Sverige och att upprinnelsen till attackerna var att han känt sig förolämpad av en person som sagt att ”gud inte finns”. Men ingen av de män som knivskars var den man som han ansåg sig blivit förolämpad av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet