Konflikt om pengar till vanvårdade

Uppdaterad
Publicerad

Missförstånd enligt ersättningsnämnden.

Idag är upprördheten stor bland dem som ansökt om ersättning med en kvarts miljon var för att de blivit utsatta för vanvård på fosterhem och barnhem.

Peter Lindberg i Aneby, talesman för föreningen Vanvårdad och Bortglömd, säger att kraven höjts. Men enligt ersättningsnämndens ordförande beror upprördheten på ett missförtånd.

– Det här är justitiemord, säger Peter Lindberg.

Hårdare krav för att få ersättning

Det var i november 2011 som regeringen beslutade ge ersättning på 250 000 kronor vardera till dem som farit illa på fosterhem och barnhem mellan 1920 och 1980. Ersättningsnämnden tillkom 1 januari i år med uppgiften att avgöra vilka som har rätt till ersättning.

Under måndagen satt Peter Lindberg och ytterligare åtta personer från olika föreningar som företräder dessa samhällets styvbarn på Ersättningsnämnden i Stockholm och fick information. Han och flera av de övriga som var där uppfattade det som att nämnden beslutat att det inte räcker med att man utsatts för övergrepp eller försummelser av allvarlig art.

– Nu måste den vara av ”grov allvarlig art”, säger Peter Lindberg.

Informationen har missförståtts

Göran Ewerdal som är nämndens ordförande säger att Lindberg med flera missuppfattat informationen.

– Vi arbetar efter ersättningslagen och där talas det kort och gott om ”allvarlig art”. Jag förklarade att det kan innebära våldtäkt eller grov misshandel – det kan vara därifrån som ordet grov har kommit. Men man kan också ha rätt till ersättning om nämnden finner att förhållandena sammantaget varit sådana att man bör få det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.