Bild från polisens förundersökning. Huset i Anneberg i Nässjö kommun som förstördes i branden och där en kvinna hittades avliden. Foto: Polisen

Rättegången mot ungdomarna som åtalats efter branden i Anneberg avslutad

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången mot tre tonåringar som åtalats för händelser i samband med branden i Anneberg i Nässjö kommun idag avslutades, yrkade åklagaren i första hand på att en rättspsykiatrisk undersökning ska göras på den 16-årige pojken som erkänt att han tänt eld i huset.

Tingsrätten beslutade att resultatet av en sådan ska redovisas senast 1 juli. Beroende på utfallet har åklagaren i andra hand yrkat på sluten ungdomsvård. 16-åringen är åtalad för mord och mordbrand.

En 68-årig kvinna omkom i branden. Hon hade under dagen, den 1 februari i år, larmat polisen vid flera tillfällen, då hon kände sig trakasserad av ungdomarna. Nio minuter efter hennes sista larmsamtal kom larmet om att hennes hus stod i brand.

Hör larmsamtalen i klippet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör larmsamtalen i klippet ovan och hör polisen svara på kritiken. Foto: SVT

De två 17-åringarna, en flicka och en pojke, har stått åtalade för ofredande och för att inte ha larmat om branden. För flickan har åklagare Helene Thomasson yrkat på ungdomstjänst och för pojken ungdomsvård, möjligen i kombination med ungdomstjänst.

I klippet kan du se rapporteringen från första rättegångsdagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Emma Johansson bevakar rättegången i Eksjö tingsrätt. Foto: Kristin Renulf/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordbrand Anneberg

Mer i ämnet
Mer Jönköping
Mer Nyheter