17-åringen fick sin dom. Foto: Mikael Fritzon/TT

Slutresultat ändras i skandalmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Besvärsnämnden ändrar slutresultatet i matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund till 1-1. Matchen avbröts när en 17-åring sprang in på planen och attackerade Östersunds målvakt.

Det stod 1-1 i matchen som spelades den 15 augusti när attacken mot målvakten inträffade i 88:e minuten. En 17-årig man, hemmahörande i Södertälje, stormade då planen och angrep Östersunds målvakt Aly Keita.

En majoritet i Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd ansåg att 17-åringen som angrep Östersunds målvakt ska betraktas som J-Södra supporter. Det skulle innebära att det icke felande laget Östersund skulle tilldömas segern med 3-0 och det blev beslutet från Disciplinnämnden. Men beslutet överklagades av J-Södra och även av Riksombudet (RO) Artur Ogelid som tidigt yrkade på slutresultatet 1-1.

Överfallet på Stadsparksvallen

Varsin poäng

På tisdagen meddelade den högre instansen, Besvärsnämnden, sitt beslut; att slutresultatet ska vara 1-1. Detta innebär att båda lagen tilldelas varsin poäng, poäng som kan vara viktiga i tabellen.

– Vi är förstås nöjda med det här beslutet.  Besvärsnämnden har i stort sett gått på den linje som vi förordat, säger Kjell Lundgren, klubbchef i Jönköpings Södra.

Besvärsnämnden skriver i beslutet att 17-åringen inte kan ses som en J-Södra-supporter. Det innebär enligt nämnden att matchavbrottet inte har orsakats av en person som Jönköpings Södra kan hållas ansvarig för. Istället ska andra regler tillämpas som innebär att matchen kan spelas om, eller att det antal mål som var gjorda vid avbrottet gäller. Besvärsnämnden menar att det inte finns skäl att spela om matchen utan den ska därför sluta 1-1, som det stod när attacken skedde.

Principiellt viktigt beslut

Och J-Södras klubbchef tycker att beslutet är viktigt för svensk fotboll.

– Det är ju en jätteviktig principiell fråga för hela fotbollen. Att det inte ska vara några utomstående som ska kunna komma in och påverka resultat.

Hur viktigt är det för er att ni inte förlorade poäng i kampen för nytt kontrakt?

– Det återstår ju att se, men det är klart att varje poäng är viktig för oss, säger Kjell Lundgren.

Beslutet innebär att Östersund tappar två poäng och ramlar ner till elfte plats i tabellen på 30 poäng. J-Södra ligger kvar på den allsvenska tabellens tolfte plats, men har nu 29 poäng istället för 28. Nu är avståndet ner till Helsingborg som huserar på kvalplatsen sju poäng.

Besvärsnämndens beslut kan överklagas hos Riksidrottsnämnden (RIN). Men för att RIN ska behandla ärendet krävs prövningstillstånd. Men Östersund kommer inte att överklaga beslutet.

Beslut om åtal

17-åringen greps efter attacken och är misstänkt för misshandel och grovt falskt larm, eftersom han i samband med gripandet hävdat att han placerat en väska med en bomb på Stadsparksvallen, något som inte stämde.

Enligt åklagare Pernilla Törsleff har 17-åringen uppgett att han stormat planen eftersom han satsat pengar på matchen och inte var nöjd med resultatet.

Åklagaren har ännu inte tagit beslut om ett eventuellt åtal mot 17-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet på Stadsparksvallen

Mer i ämnet