Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Spelstopp på Värnamomatch

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på fredagen stängdes möjligheterna att spela på kvällens match mellan Gais och Värnamo. Nu har även en polisanmälan upprättats.

Polisen utreder nu varför Svenska Spel stoppade alla spel på fredagskvällens match i Göteborg mellan Gais och IFK Värnamo.

– Vi har fått in en anmälan om att spelare i IFK Värnamo har erbjudits pengar för att påverka matchresultatet så någon eller några skulle få vinning av det, säger Tommy Thorngren vid Jönköpingspolisen.

Misstänkt matchfusk i Värnamo

Spelare förhörs

Utredningen är ännu i ett tidigt skede.

– Vi förhör spelare i IFK Värnamo och nu ska vi försöka få ihop de bitar vi fått in och se vad som ligger bakom anmälan. Vi ska se om vi kan binda någon vid brottet, om det verkligen rör sig om ett brott.

Polisen har rubricerat ärendet som grovt givande av muta med ett straffvärde på mellan sex månader och sex år.

Än så länge finns inga misstänkta. Tommy Thorngren kan inte heller svara på om det handlar om ett enstaka tillfälle eller om det rör sig om flera matcher. Inte heller kan han säga om utländska aktörer kan misstänkas.

Vill inte kommentera

IFK Värnamo är på väg med buss ner till Göteborg för kvällens match när Smålandsnytt når klubbens ordförande Kaj Larsson.

– Jag vill inte kommentera spelstoppet, men något liknande har aldrig hänt tidigare i klubbens historia, säger han.

– Vi laddar som vanligt och spelstoppet får inte påverka oss. Nu koncentrerar vi oss på kvällens match så får vi se vad som händer sedan

Matchen spelas

Svenska Fotbollförbundet säger att de har vidtagit de åtgärder som behövs för att matchen skall kunna spelas men vill inte gå in på detaljer om vilka åtgärder det är.

– Vi låter polisen sköta arbetet och av utredningstekniska skäl kan jag inte kommentera ärendet vidare, säger Gert Nilsson tävlingssekreterare på Svenska Fotbollförbundet

Matchen i Göteborg slutade med seger för Gais med 2-0.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt matchfusk i Värnamo

Mer i ämnet