Starka reaktioner kring Södraturbulensen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera sponsorer på tisdagen gick ut med att de hoppar av samarbetet med J-Södra har det kommit flera starka reaktioner.

Igår gick flera av Jönköpings Södras sponsorer ut i ett brev och meddelade att de avbryter samarbetet föreningen. Det är nätverket, Södra till Allsvenskan, som har arbetat med klubben sedan 2008 som nu inte längre vill vara med efter att de känner att de tappat förtroendet för styrelsen.

”En maktdemonstration” 

Efter att nätverket gick ut med brevet har flera reagerat starkt. I Jönköpings-Posten skriver Christer Strandberg att situationen är ett hot mot föreningsdemokratin.

”Det här är en ren maktdemonstration från de som har pengarna och det är inte så här man bygger en förening”, skriver Christer Strandberg.

Och han hoppas på att pengarna inte vinner den här striden.

”För demokratins skull hoppas jag att J-Södra klarar sig utan ”Nätverket” för den maktdemonstration som de har gjort hör inte hemma i idrotten”, fortsätter Strandberg.

I en annan krönika på JKPG LIVE är reaktionerna minst lika starka, där Anders Bromander menar att agerandet är ett maktmissbruk.

”På något sätt blir det nu fel när sittande ordförande Sune Lantz ser ut att få med sig klubbens 19 största sponsorer ut ur föreningen för att sätta press på valberedningen” skriver Anders Bromander på JKPG LIVE.

”Det är en odemokratisk aktion och den skadar i högsta grad föreningen Jönköpings Södra IF och även dess varumärke”, fortsätter Bromander.

Stark kritik

På sociala medier är reaktionerna blandade men många är kritiska till ”nätverkets” agerande. Thomas Wernerson expertkomentator på SVT Sport anser att det är valberedningen som har brustit i sitt uppdrag.

– Det här är oerhört olyckligt och valberedningen har uppenbarligen misslyckats i sitt arbete, säger SVT Sports expertkommentator Thomas Wernerson.

– Sponsorer kan inte bestämma i en förening men man måste lyssna på dem. Jag tror valberedningen måste ompröva sitt förslag till ny ordförande, säger Wernerson.

Men hos valberedningen håller man inte med Wernerson utan ordförande Bertil Johansson säger till SVT Nyheter Jönköping att de har lyssnat på många och att det nu är upp till styrelsen att välja en ny ordförande. Men han tycker att situationen är besvärande.

– Jag trodde att föreningen var större en enskilda personer, men nu verkar det ju inte så. Det är naturligtvis olyckligt, säger Bertil Johansson som är valberedningens ordförande.

Sune Lantz säger till SVT Nyheter Jönköping att han känner ett stort stöd i klubben.

– Många uttrycker att de vill att jag kandiderar. Jag vet ytterligare några sponsorer som tycker att det här är fel från valberedningen, säger han.

Den 23 november ska ny styrelse väljas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.