Foto: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT

Stulna bilar spårades – nu döms tjuven

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern dömdes på måndagen för grov stöld av två bilar i Jönköping i höstas. Bilarna stod lastade på ett lastbilsflak, men kunde hittas tack vare ett inbyggt spårningssystem.

Mannen som är lastbilschaufför greps och döms nu vid Jönköpings tingsrätt till fängelse i ett år och tre månader.

Han stoppades i början av november i närheten av länssjukhuset Ryhov i Jönköping och när polisen öppnade lastbilstrailern fann de två bilar till ett sammanlagt uppskattat värde av 660 000 kronor. De rapporterades stulna från Ljungarum några kilometer bort.

Kunde spåra bilen

Mannen som ägde den ena bilen väcktes på natten av ett meddelande via den app som var kopplat till fordonet. Hans bil stals utanför huset, men han kunde med hjälp av det elektroniska spårningssystem se var den befann sig.

När polisen kom till den platsen där appen signalerade att fordonet fanns såg de en utlandsregistrerad lastbil som just var i färd med att åka. Vid kontroll av fordonet hittade polisen dels den anmält stulna bilen, dels ytterligare en bil av samma märke som inte var utrustad med spårningssystemet.

Försökte störa ut signalen

Lastbilschauffören hade försökt störa ut signalen från den stulna bilens spårningssystem, men misslyckats.

Åklagaren uppger att mannen försökte föra ut de stulna bilarna utomlands. Vid gripandet hade han en färjebiljett med utresa från Karlshamn till Litauen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.