Det är fortfarande tillåtet att grilla i sin trädgård i länet. Foto: Henrik Holmberg TT/Johannes Tolf SVT

Trots uppmaning – grillning tillåtet i länet

Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanade på onsdagen alla kommuner och länsstyrelser att införa totalt eldningsförbud – även i folks egna trädgårdar. Men i nuläget avvaktar man att förbjuda grillning i trädgården i länet.

Eldningsförbud är något som varje kommun tar egna beslut om. Under tisdagen valde samtliga 13 kommuner i Jönköpings län att gemensamt gå ut med nya rekommendationer och skärpa eldningsförbudet.

Skärpningen innebär att det inte längre är tillåtet att grilla på allmän plats, till exempel på kommunala grillplatser. Däremot får man fortfarande grilla i sin trädgård.

”Prövar detta dagligen”

På onsdagen kom alltså uppmaningen från MSB till kommunerna att skärpa förbuden ytterligare, men i nuläget är det inget som kommunera i Jönköpings län kommer göra. Istället avvaktar man.

– Vi prövar detta dagligen och har kontakt kommunerna emellan hela tiden, men i nuläget kommer vi inte ändra, säger Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköpings kommun.

Behövdes skärpning

Enligt Melin har det funnits bränder i länet som har startat när människor grillat på allmän plats, därför behövdes en skärpning på den punkten.

– Men när det gäller grillning i trädgårdar har vi inte sett att det har varit något problem, säger Göran Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet