Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är den första som kommer att försvara Sverige med allt jag kan om något allvarligt händer, säger imamen Tajeddin Farfour i klippet. Foto: SVT

Malmöimamen om säkerhetsläget: ”Ett hot mot oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag planeras en ny koranbränning i Malmö. Imamen Tajeddin Farfour blir provocerad och arg men förespråkar dialog som protest.

Den senaste tidens koranbränningar har väckt starka reaktioner i den muslimska världen, och SÄPO bedömer att Sverige är ett legitimt mål för terrordåd. Till följd av koranbränningarna har terrororganisationen al-Qaida uppmanat till attacker mot Sverige och Danmark.

Malmöimamen fördömer hotet som nu riktas mot Sverige.

Koranbränningar i Malmö

– Jag är den första som kommer att försvara Sverige med allt jag kan om något allvarligt händer, säger imamen Tajeddin Farfour.

Upplopp har inträffat tidigare i Malmö

Salwan Momika, som tidigare under sommaren bränt koranen i Stockholm, har ansökt om tillstånd att bränna en koran i Malmö nu på söndag. I skrivande stund har ansökan ännu inte behandlats av polisen.

2020 utbröt ett våldsamt upplopp till följd av en koranbränning i Rosengård i Malmö. Malmöimamen anser att de som deltog i upploppet den gången inte är representativ för den muslimska befolkningen i Malmö och menar de flesta visar sitt missnöje på ett fredligt sätt.

– Det enda kravallerna orsakade var ännu mer hat mot islam och ännu mer rasism, säger Tajeddin Farfour.

Vad är ditt ansvar som imam i det här läget?

– Att bemöta hatet med kärlek och dialog. Det är viktigt att protesterna mot koranbränningarna sker på ett lagligt sätt. Om koranbränningarna fortsätter kan vi inte göra något annat än att bemöta det med en dialog. Det blev våldsamt förra året men vi ska komma ihåg att en majoritet protesterade fredligt, säger imamen.

Hör mer om imamens tankar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet