Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när barnen bygger kojor tillsammans på lägret i Öjebyn i videon. ”Det har gått bra”, säger kojbyggaren Willmer Bergvall. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Se när barnen bygger kojor tillsammans på lägret i Öjebyn

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år av pandemi är kojbyggarlägret tillbaka på Gotis i Öjebyn. Ett 40-tal barn spikar och sågar tillsammans ihop 14 kojor – en del med kluriga lösningar som gör att bara rätt personer tar sig in.

Under 70-talet var det över tvåhundra barn som var anmälda till kojbyggarlägret. Sven-Gösta Pettersson var en av barnen som då var med och byggde kojor. Idag är han byggledaren som kallas för the Big Boss av barnen.

– Vi firar lite 50-års jubileum i år. Vi har hållit på minst 50 år, men vi vet inte riktigt när det startade, säger Sven-Gösta Pettersson.

– Det roligaste jag gör är att vara här på kojbyggarlägret, barnen är så fantastiskt glada och roliga och det är så uppskattat av både barnen och föräldrar.

Kojbyggarlägret har alltid varit populärt under sommaren – och man hör långa vägar att det spikas och sågas. Totalt deltar 47 barn som tillsammans bygger 14 kojor under fem intensiva dagar.

Ingen koja den andra lik

En del av kojorna har två våningar med stegar upp på sovloftet. Andra har brotak och fönster med spröjs. Men det finns bara en som har byggts med stående panel på kojan.

– Vi är de enda som har stående panel på vår koja och en anordning med stegen så inga andra kan komma upp, säger Willmer Bergvall.

– Det tog lite tid att bygga den men jag tycker det gick bra. Så svårt var det ju inte, säger Astrid Pettersson.

Följ med på kojbyggarlägret och hör barnens tankar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.