De långa fängelsestraffen som åklagaren vill se

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Åse Schoultz yrkar på fängelsestraff för fyra av de fem män som är åtalade i det som beskrivs som en av de mest omfattande jaktbrottshärvorna i Sverige.

Den huvudmisstänkte, 46-åringen, som står åtalad för sex fall av grovt jaktbrott, medhjälp till jaktbrott och anstiftan till jaktbrott samt grovt vapenbrott kommer att ha ett långt fängelsestraff framför sig om tingsrätten går på hennes linje.

– Beträffande den person som har flest åtalspunkter mot sig så handlar det om upprepade fall av grovt jaktbrott och vapenbrott och jag kommer att yrka på ett flerårigt fängelsestraff på minst fem år, säger Åse Schoultz.

Illegal rovdjursjakt

Grova jaktbrott

När det gäller 73-åringen, den huvudmisstänktes pappa, som också har flera åtalspunkter mot sig (medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jaktbrott och grovt vapenbrott) tycker hon också att ett fängelsestraff är lämpligt.

– Där har vi anträffat en mängd illegala vapen och det rubriceras som grovt jaktbrott juridiskt sett. Sedan har vi också den illegalt skjutna björnen – alltså grovt jakt brott. Jag yrkar på ett par års fängelsestraff.

När det gäller den 37-årige mannen som står åtalad för grovt jaktbrott, både för att ha skjutit en järv och snarat en björn, säger åklagaren:

– Det handlar om två grova jaktbrott och även vapenbrott så jag yrkar på fängelse på i vart fall tre år.

Björnhuvud i frysen

När det gäller den man som arbetat på uppdrag för Länsstyrelsen i Norrbotten och som står åtalad för grovt jakthäleri efter att man hittat en björnskalle i mannens frys kommer åklagare att yrka på fängelse även där.

– Där har jag gjort gällande att han med vett och vilja har förvarat björnhuvudet i frysen. I andra hand att han av oaktsamhet har befattat sig med björnhuvdet. Ett fängelsestraff över ett år kommer jag att plädera för, säger Åse Schoultz.

Ett undantag

Den enda som hon inte tycker ska ha fängelse är den 39-årige man som står åtalad för grovt jakthäleri genom att ha befattat sig med en död järv och vapenbrott:

– Jag kan tänka mig en villkorlig dom med böter eller samhällstjänst, säger Åse Schoultz.

Samtliga av de åtalade förnekar brott. Dom meddelas den 10 november.

LÄS MER: Följ SVT:s direktrapportering från rättegången

Här är de fem misstänkta i jakthärvan:

  • Den huvudmisstänkte, man 46 år

Åtalas för sex fall av grovt jaktbrott (dödat tre björnar och tre lodjur), anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

  • Den huvudmisstänktes pappa, man 73 år

Åtalas för medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jaktbrott (dödat en björn tillsammans med sin son), brott mot vapenlagen, grovt vapenbrott och artskyddsbrott.

  • Man 39 år

Åtalas för jakthäleri, brott mot vapenlagen och vapenbrott.

  • Den huvudmisstänktes tremänning, man 37 år

Åtalas för två fall av grovt jaktbrott (dödat en järv och en björn) och två fall av vapenbrott.

  • Man med tidigare myndighetsuppdrag åt Länsstyrelsen i Norrbotten

Åtalas för grovt jakthäleri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet