Lars-Jon Allas, sametingsledamot för Guovssonásti.

Allas konflikter genom åren

Uppdaterad
Publicerad

Samepolitikern Lars Jon Allas – som nu misstänks för att ha hotat turister – har skapat en del rubriker genom åren.

I slutet av 1999 misstänktes Lars Jon Allas för slakt på en björnhona och två ungar i Kiruna. Han förnekade anklagelserna och friades från den uppmärksammade björnjakten.

Efter det JO-anmälde han polisen i Kiruna för rasism. Han sade då till NSD att rasismen inom polisen påverkat försöken att få honom fälld.

Manade till revolution

2005 manade Allas till revolution, skriver Sameradion & SVT Sápmi. Han ville starta en frihetskamp och kräva en egen samisk stat. Men han fick inget stöd – inte ens från det egna pariet.

”Vi jagar som vanligt”

För två år sedan, 2016, fick Talma Sameby minskad tilldelning på älgjakten. Detta på grund av de anmält för få fällda älgar. Enligt Allas handlade det om ett medvetet val eftersom han anser att fällavgiften inte kommer till samebyn till del.

Han krävde en större tilldelning och uppgav samtidigt att de skulle fortsätta jaga som vanligt.

– Det är beklagligt att myndighetsutövning går ut på att bestraffa samebyarna när man inte tycker de gjort det man ska göra, sade Lars Jon Allas.

Jämför turister med terrorister

Och förra veckan blossade en konflikt upp mellan Allas och en turistföretagare vid Tobaksleden utanför Jukkasjärvi. Enligt företaget ska Allas ha hotat en guide och turisterna med kniv – men Allas menar att han inte uppträtt hotfullt. Båda parterna har anmält varandra.

Efter händelsen jämförde han även turister med terrorister.

– De är precis som terrorister, förstör allt vi har här uppe. De bryr sig bara om sig själva, de söndrar och förstör precis som IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.