Ivo kräver 10 miljoner av Region Norrbotten på grund av vårdplatsbristen. Foto: Linda Jones/SVT

Åtgärderna otillräckliga – Ivo kräver 10 miljoner av Region Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens åtgärder för att få fler vårdplatser på Sunderby sjukhus är otillräcklig. Det menar Ivo som nu går vidare med viteskravet på 10 miljoner kronor.

För ungefär ett år sedan riktade Ivo, inspektionen för vård och omsorg, ett föreläggande mot Region Norrbotten på grund av otillräckligt med vårdplatser på Sunderby sjukhus.

De 180 som redovisats räcker inte, utan de bör var minst 200. Men på grund av bristen på sjuksköterskor har Region Norrbotten inte kunnat nå målet.

– Vår målsättning är att hålla 200 vårdplatser öppna inom den somatiska vården för vuxna på Sunderby sjukhus. Vi har en tydlig strategi för att komma tillrätta med våra svårigheter kring bemanning och där flera ytterligare åtgärder ska verkställas. Vi ska också arbeta med frågan hur vi hanterar vårdplatserna, både över länet och på Sunderby sjukhus säger Ulf Bergman, tf regiondirektör.

Tar ärendet till förvaltningsrätten

Nu tar Ivo ärendet vidare till förvaltningsrätten för att regionen ska betala de 10 miljoner som myndigheten krävt.

– Om förvaltningsrätten säger att vi ska betala vitet kommer vi ha möjlighet att överklaga. Det är långt ifrån självklart att Ivo har rätt att bestämma hur många vårdplatser en region ska ha tillgängliga. När Ivo ställde liknande krav på Region Uppsala ogiltigförklarade kammarrätten deras krav på vite och det är självklart något vi har med oss framöver, säger Ulf Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.