Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Karolina Wall, veterinär vid Jordbruksverket, berätta varför myndigheten vill få in prover från hjortdjur. Foto: Claudio Bresciani/TT

Avmagringssjuka bland älg – jägare är med och kartlägger sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att avmagringssjukan, CWD, hittats bland älgar i Arjeplog och Arvidsjaur så ska nu svenska myndigheter med hjälp av jägare kartlägga sjukdomen bland hjortdjur.

Jordbruksverket höll för en tid sedan ett informationsmöte i Arjeplog. Det efter att avmagringssjukan CWD som drabbar hjortdjur har hittats hos två älgar i området.

Nu ber myndigheterna Jägareförbundet, samebyar och allmänheten om hjälp för att kunna undersöka sjukdomen och undvika stora följder för hjortdjurspopulationen.

– Vi vill ha in prov från älg, rådjur, kronhjort och ren, säger Karolina Wall, veterinär vid Jordbruksverket.

I klippet ovan berättar Karolina Wall varför det är viktigt att få in proverna.

Sjukdomen upptäcktes på 60-talet

Sjukdomen CWD har varit känd bland hjortdjur i Nordamerika sedan 60-talet. Men under 2016 och 2017 hittades den bland älg, kronhjort och vildren i Norge, Bland annat slaktades en hel flock vildren för att att sjukdomen inte skulle sprida sig. Nu vill Jordbruksverket ha svar på om den variant av CWD som påträffats i Sverige är smittsam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet