Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) ser inga problem med att Anna-Stina Nordmark Nilsson ensam gör upphandlingarna. Foto: Arkiv/SVT

Backgård om upphandlingskritiken: ”Man är ute i lite ogjort väder”

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) ser inga problem med att Anna-Stina Nordmark Nilsson ensam får upphandla och beställa operationer för en halv miljard kronor.

– En upphandling är inte lika med att man beslutar att det ska bli på det sättet, säger han till SVT.

Efter att regionstyrelsen tog beslut i tisdags om att regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer att upphandla och beställa operationer för en halv miljard kronor kom skarp kritik oppositionen.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) ser inga som helst problem med att regiondirektörern har rätt att lägga ut upphandlingar.

– Om upphandlingen går igenom ska den ju godkännas eller förkastas i form av tilldelningsbeslut som vi tar i styrelsen. Jag förstår inte riktigt vad man (oppositionen, reds. anm) är ute efter och tycker man är ute i lite ogjort väder, säger Kenneth Backgård.

Samtidigt understryker han att det kanske inte ens landar på den stora summan i slutändan. Han påpekar också regionstyrelsen har sista ordet vid de slutgiltiga besluten kring regionsdirektörens förslag när det gäller vem som vinner upphandlingarna.

I videon svarar regionrådet på ytterligare på kritiken från oppositionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.