Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Northvolt bygger en ny batterifabrik i Skellefteå som ska ge tusentals nya jobb. Något som Piteå kan dra nytta av. Foto: William Steel

Batterifabrik kan generera 200 nya jobb i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Den nya batterifabriken som byggs i Skellefteå ska ge 6 000 nya jobb. Det kommer att förändra arbetsmarknaden i norr totalt – och redan nu syns synergieffekter i grannstaden Piteå.

Northvolts nya batterifabrik ska ge 3 000 jobb kopplade direkt till fabriken. Resterande 3 000 till underleverantörer.

Det finns goda möjligheter att de sistnämnda arbetstillfällena till stor del hamnar i Norrbotten.

– Om en månad räknar vi med ett besked om om ett nytt företag med cirka  200 nya jobb som är kopplat mot Northvolt, säger Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S).

Hundratals nya bostäder på gång

Piteå räknar också med att många kommer att pendla till fabriken i Skellefteå, en restid på cirka 45 minuter med bil. Kommunen har också planer på att bygga flera hundra nya bostäder, i framförallt de södra delarna av kommunen som exempelvis Jävre.

I dag är arbetslösheten i Norr- och Västerbotten 6,5 procent. I riket är den siffran nio och väntas öka till elva procent nästa år.

– Vi har brist på arbetskraft och kommer nog att hamna på cirka fyra procents arbetslöshet när fabriken är igång, säger Daniel Nilsson, chef på arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet