Inge Andersson (S) kommunalråd Boden Foto: SVT

Beskedet: Bodens kommunalråd utesluts ur Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommunalråd Inge Andersson har blivit utesluten ur Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna i Boden fick besked om uteslutningen i fredags. Beslutet ska ha tagits på riksplanet av uteslutningskommittén, det var P4 Norrbotten först att rapportera om.

Bakgrunden till beslutet är att Inge Andersson i höst går till val med sitt nybildade parti ”Aktiv samling – Bodenalternativet”.

– Jag får acceptera beslutet. Men jag tycker att man borde ha fått en chans att yttra sig. Det är normalt när man anklagas för något, men det har jag inte fått. Men det får jag leva med – tänker inte lägga mer energi på det här, säger Inge Andersson till SVT.

Lämnar inte politiska uppdrag

Han kommer dock att fortsätta med sina politiska uppdrag i kommunen.

– Jag koncentrerar mig på att tillsammans med kommunstyrelsens presidium få klart strategiska planer och en budget som ska fastställas i juni – som ska peka ut riktningen för Bodens framtid de närmsta tre åren. Det är det jag koncentrerar mig på.

Hur ser du på att Socialdemokraterna tycker du ska ta ditt ansvar och lämna dina politiska uppdrag?

– Det kan man tycka är enkelt, men det skulle innebära omval till alla nämnder och styrelser. Det tror jag inte att någon går och längtar efter – att skapa det kaoset, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.