Det har varit flera turer runt den präst i Norrbotten som fördömde homosexuella under ett konfirmationsläger. Prästen är nu tillbaka som präst i stiftet, men biskopen Åsa Nyström vill ha klargörande efter beslutet från Svenska kyrkans överklagandenämnd. Foto: SVT

Bibeln blev konfirmationsprästens räddning

Uppdaterad
Publicerad

Bibelns budskap var den rättskälla som gjorde att den avkragade konfirmationsprästen fick tillbaka jobbet – trots hens budskap att homosexualiteten kom in i världen med ondskan. Så förklarar överklagandenämnden sitt beslut.

Svenska kyrkans överklagandenämnden har främst gått på bibelns formuleringar när den avkragade konfirmationsprästen nu har återupprättats med full vigningstjänst.

Det betyder att det som hände under det så kallade homofoblägret, där prästen dömde ut homosexuella och påstod att det var djävulen som fått eleverna att reagera mot påståendena, kan passera utan några åtgärder.

”Bibeln viktigast”

Överklagandenämnden upphäver rent formellt domkapitlets beslut och ordföranden Johan Munck menar att hens utspel om homosexuella ”inte var så farliga” att det skulle leda till avkragning.

– För ett tiotal år sedan tyckte nästan alla som den här prästen, men nu är det inte så. Däremot finns det inte någon för alla gällande hållning om samkönade relationer och hbtq-frågor och prästens uttalande kan därför inte strida mot svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. I det här fallet är bibeln den viktigaste rättskällan och överställd de kyrkomöten som det har hänvisats till, säger han.

Biskop Åsa Nyström försöker ändå se positiva saker i överklagandenämndens beslut, som att alla konfirmander ska få information att att kyrkan viger samkönade par.

– Vi tar fasta på det och det gör att vi kan fortsätta att driva den linjen. Alla samkönade par som vill vigas i kyrkan är välkomna. Samkönad kärlek med respekt, det säger bibeln ja till,  säger hon.

”Förbjudet att fördöma”

Enligt Åsa Nyström måste nu kyrkomötets beslut från 2005 gås igenom noggrant för att det ska framgå vad det  betyder i praktiken.

– För det är så tydligt att vi har beslutat att det är förbjudet att fördöma homosexuella, vi ska inte heller skuldbelägga homosexuella och vi ska aktivt motverka diskriminering dem. Vi har alla lärt oss något av det här. Man går aldrig tillbaka, utan framåt i en ny reflexion, säger Åsa Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.