”Bulan” utsedd till Årets coach

Uppdaterad
Publicerad

Thomas ”Bulan” Berglund – Luleå Hockeys nye huvudtränare – har utsetts till Årets coach.

I tisdags stod det klart att Thomas ”Bulan” Berglund blir nye huvudtränaren i Luleå Hockey. Han återvänder därmed hem efter två framgångsrika år som coach i Brynäs.

Den gångna säsongen lyckades han ta laget till en SM-final, men gick miste om guldet i den sjunde och avgörande finalen mot HV 71. Och det är för den tiden som han har utsetts till Årets coach 2016/2017.

– Va´vad säger du, det ska väl gå till coachen som vinner guldet, säger ”Bulan” spontant och överraskad när han får reda på utmärkelsen.

– Men helt klart hade jag hellre vunnit SM-guld än blivit Årets coach, säger han vidare.

”Han visade styrka”

Motiveringen till utmärkelsen lyder så här:

”Han har lyft ett Brynäs på väg neråt till en toppkandidat, som spelat en rolig, rapp och snabb ishockey, och som in i det sista utmanade om SM-guldet. Han visade styrka och fingertoppskänsla när laget doppade och lyckades med små förändringar få formen peka snabbt uppåt igen. Brynäs var av experterna tippade chanslösa mot Linköping, ännu mera nederlagstippade mot Frölunda, men pressade till sist HV 71 till en sjunde final och förlängning.”

Lång karriär inom Luleå Hockey

Thomas ”Bulan” Berglund avslutade sin aktiva karriär som hockeyspelare efter sjutton raka säsonger för Luleå Hockey och han var en av nyckelspelarna när laget vann SM-guld 1996.

Han inledde även sin ledarkarriär i föreningen, fyra säsonger som assisterande tränare i SHL och tre som ansvarig för föreningens juniorer, innan han gick över till Brynäs.

FAKTA: Årets coach

Det är Ishockeyjournalisternas Kamratförening, efter omröstning bland föreningens medlemmar, som tillsammans med resebyrån Björk & Boström delar ut priset.

Priset har delats ut sedan säsongen 1991/1992.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.