Följ med in på corona-iva i Piteå och se hur det ser ut när läget har lugnat ned sig något. Foto: Filip Hannu/SVT

Vårdpersonalen på corona-iva i Piteå kan nu jobba utan skyddsmasker

Uppdaterad
Publicerad

Alla patienter på corona-iva i Piteå är nu smittfria och personalen på avdelningen behöver inte längre arbeta i skyddsmasker. Trots det är det inte läge att slappna av.

– Det är i sluttampen man måste hålla i, säger sjuksköterskan Petter Karlsson.

Strax över 100 patienter har varit på corona-iva i Piteå, som delar förstaplatsen med Region Jönköping om att vara den bästa avdelningen i Sverige på att intenssivårda covid-patienter.

Sjuksköterskan Petter Karlsson har varit med på hela resan sedan covid-iva i Piteå startade och att jobba i skyddsutrustningen har varit tungt, enligt honom.

Coronaviruset i Norrbotten

– Jag har tyckt att det har varit jobbigt att veta att jag måste ha det på mig. Det blir någonting psykiskt. Sedan fukten i masken, om man tappar en penna på golvet och ska ta upp den så droppar det ut kondens.

Sunderby sjukhus har tagit över

Covid-avdelningen i Piteå arbetar nu med patienter som har behov av respirator men är smittfria. Nu är det covid-iva vid Sunderby sjukhus som har tagit över uppdraget, och personal i Piteå kommer att behöva rycka in där.

– Vi är inte helt friställda utan vi måste också dit i sommar.

Se hur det ser ut inne på avdelningen och hör mer om vad som har förändrats i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet