Stort covid-19 utbrott på äldreboende i Gällivare – en person har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort utbrott av covid-19 har drabbat äldreboendet Forsgläntan i Gällivare. Det är andra gången boendet drabbas av coronaviruset och den här gången har en person avlidit och 12 är smittade.

Två brukare inom hemtjänsten är också smittade.

– Läget är bekymmersamt och vi har tagit till kraftiga åtgärder, säger Anna-Lena Niemi, avdelningschef för för vård och omsorg inom Gällivare kommun.

Coronaviruset i Norrbotten
– Läget är bekymmersamt och vi har tagit till kraftiga åtgärder, säger Anna-Lena Niemi, avdelningschef för för vård och omsorg inom Gällivare kommun. Foto: Thommy Johansson/SVT

Tillfälligt besöksförbud

Gällivare kommun har ansökt om  att få införa tillfälligt besöksförbud på det berörda boendet. Beslut väntas tas i mitten av veckan av Länsstyrelsen i samråd med Folkhälsomyndigheten.

På boendet utföra man nu kohort vård vilket betyder att den personal som har hand om Covid- 19 inte vårdar andra brukare. De som är smittade är isolerad från andra personer, på en egen avdelning eller eget rum.

Vaccinering pågår

I Gällivare kommun pågår vaccineringen av de som bor på äldreboende och i morgon, onsdag, börjar vaccineringen av brukare som har hemsjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet