Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd Viktor Boman om hur Klöverbergsgården utanför Luleå påverkas av äggbristen runtom i Sverige. Foto: Adam Berlin/SVT

Därför är det så svårt att få tag på ägg i Norrbotten – och krisen kvarstår

Publicerad

Det har under en längre tid varit svårt att få tag i ägg i matbutikerna och det är oklart hur länge äggbristen kommer att pågå.

– Det är ett otroligt underskott av ägg, säger Viktor Boman, vd vid Klöverbergsgården utanför Luleå.

Orsaken till äggbristen är utbrott av fågelinfluensa Europa och salmonellautbrott hos äggproducenter i södra Sverige. Hönsgården i Kalmar, den största äggproducenten i landet, har fått avliva 500 000 hönor. Det har skapat ett enormt tryck på Klöverbergsgården.

– Vi kan inte behålla ett enda ägg. Allting måste ut direkt och det gör att vi inte kan portionera ut äggen som vi gjorde tidigare, säger Viktor Boman.

Svårt möta efterfrågan

Viktor Boman berättar att utvecklingen bland äggproducenterna går mot stordrift och med det ser han en ökad fara för sjukdomsutbrott bland hönsen:

– Vi ser en trend mot allt större gårdar och det är en jätterisk att samla alla ägg i samma korg.

I klippet hör du Viktor Boman berätta om äggbristen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.