Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför skakar det mer i Malmberget än i Kiruna

Därför skakar det mer i Malmberget än i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Rekordskalvet i Kiruna för en vecka sedan fick många att vakna med ett ryck mitt i natten. Men skakningar av den storleken är vardag för de som bor kvar i Malmberget.

Skalvet i Kiruna har fått allvarliga följder för verksamheten i gruvan. Fortfarande är delar av gruvan avstängd på grund av rasen och den fortsatta seismiska aktiviteten.

Skalvet i Kiruna mättes till 3,3 på den lokala skalan jämfört med den senaste helgens skalv i Malmberget som mättes till 2,7.

Men skalvet i Kiruna fick relativt blygsamma utslag när det gäller skakningar i bebyggelsen, i alla fall om man jämför med hur det kan vara i Malmberget. Skalvet i Malmberget gav dubbelt så stora utslag på de mest utsatta platserna i samhället.

Den enkla förklaringen är att Malmberget ligger närmare gruvan. Men det är inte allt. I klippet förklarar David Berggård från länsstyrelsen mer om vad som är skillnaden mellan de två gruvorterna när det gäller skalv och skakningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet