Därför skakar det mer i Malmberget än i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Rekordskalvet i Kiruna för en vecka sedan fick många att vakna med ett ryck mitt i natten. Men skakningar av den storleken är vardag för de som bor kvar i Malmberget.

Skalvet i Kiruna har fått allvarliga följder för verksamheten i gruvan. Fortfarande är delar av gruvan avstängd på grund av rasen och den fortsatta seismiska aktiviteten.

Skalvet i Kiruna mättes till 3,3 på den lokala skalan jämfört med den senaste helgens skalv i Malmberget som mättes till 2,7.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Men skalvet i Kiruna fick relativt blygsamma utslag när det gäller skakningar i bebyggelsen, i alla fall om man jämför med hur det kan vara i Malmberget. Skalvet i Malmberget gav dubbelt så stora utslag på de mest utsatta platserna i samhället.

Den enkla förklaringen är att Malmberget ligger närmare gruvan. Men det är inte allt. I klippet förklarar David Berggård från länsstyrelsen mer om vad som är skillnaden mellan de två gruvorterna när det gäller skalv och skakningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftigt skalv i Kirunagruvan

Mer i ämnet