SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu har specialiserat sig på det gängrelaterade dödliga våldet i Sverige. Foto: SVT

Därför sprider sig det gängrelaterade våldet utanför storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juli i år sköts en 25-årig kvinna till döds vid Notviken i Luleå. Polisen gör en koppling mellan dådet och en större kriminell miljö söderut, främst i Stockholm, enligt uppgifter till SVT.

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu har specialiserat sig på just det gängrelaterade dödliga våldet i Sverige som mynnat ut i många reportage, samt en uppmärksammad bok.

Enligt honom är det inte ovanligt att kriminella i exempelvis Stockholm tvingas fly på grund av dödliga konflikter som blir för farliga för dem själva.

– Om de är fortsatt aktiva i den kriminella miljön så kommer de vilja hitta en ny marknad att tjäna pengar på, säger han.

Försöker etablera sig även i mindre kommuner

Kriminalreportern Diamant Salihu har flera exempel på hur det gängrelaterade våldet som eskalerat på flera håll nu sprider sig utanför storstäderna, exempelvis till Luleå.

– Jag känner ju till att flera personer som är hårt förankrade i grupperingar runt om i Stockholm har försökt etablera sig i andra delar i landet, där ibland i Luleå, säger han.

I videon ovan förklarar Diamant Salihu på vilket sätt de kriminella försöker etablera sig på nya orter och om vi kommer se mer av detta i Norrbotten framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.