Dramatisk vändning inför tredje rättegångsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesförhören i rättegången kring Parakkadådet fick en dramatisk avslutning under tisdagskvällen. Ett av vittnena, den så kallade 38-åringen ändrade sin historia radikalt och därmed förutsättningarna för den fortsatta rättegången.

Åklagaren har åtalat tre personer, 29, 37 och 38 år gamla, för mord och brott mot griftefriden efter händelsen när en person blev misshandlad till döds i Kiruna i somras. Två av de tre försökte sedan gömma kroppen i skogarna utanför Parakka sju mil öster om Kiruna.

Förhören med 38-åringen avslutas

Rättegången går in på dag tre under onsdagen och förhören med 38-åringen ska avslutas.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

När förhören med honom inleddes sent under onsdagseftermiddagen kom han med helt andra uppgifter än i polisförhören. Där hade han pekade ut 29-åringen som den som troligen hade orsakat döden genom upprepade slag med en termoskanna, stampat på offrets bröstkorg och slutligen tejpat för en socka i munnen på offret.

Ändrade sig

Nu ändrade han sina tidigare utsagor och framförde nya uppgifter som rörde 37-åringens grepp om offret som avgörande. Åklagaren frågade varför han hade ändrat sig.

-  Vi hade lovat varandra dyrt och heligt att inte prata om det. Det var kanske en missriktad lojalitet. Jag trodde kanske att han (37-åringen) skulle berätta själv, sade han.

Men 29-åringens advokat Lars Grönberg anser att vittnesmålet inte är trovärdigt, detta trots att de nya uppgifterna skulle kunna lätta trycket för sin klient.

Ni hör honom i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Mer i ämnet