Så ska tillfällig arbetskraft undvikas i Malmfälten – satsar på lättad bostadsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

LKAB vill bygga 1 000 tillfälliga entreprenörbostäder i Gällivare. Det försöker kommunen tillmötesgå och Henrik Ölvebo (MP) menar att byggandet av entreprenörsbostäder kan lätta upp bostadsmarknaden –  snarare än att bidra till att öka mängden tillfällig arbetskraft.

Området nedanför östra Malmberget, där LKAB sökt ett förhandsbesked om att få bygga 1000 bostäder, är enligt kommunalrådet fortfarande aktuellt men inte i den storlek som LKAB föreslagit.

– Vi sitter med LKAB och tittar på var vi ska placera entreprenörsbostäderna och olika sajter, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP).

Han ser att det finns en brådska i att få fram fler bostäder för entreprenörer, bland annat för att LKAB kommer att börja renovera sina tre pelletsverk i Vitåforsgruvan.

Vill även bygga 200 hyresbostäder

Däremot så menar Henrik Ölvebo att bara för att kommunen sagt nej till förhandsbeskedet så behöver det inte betyda att det kommer att dra ut på tiden om det går att förlägga dem på redan detaljplanelagd mark.

LKAB planerar utöver att bygga entreprenörsbostäder även att de utöka sitt hyresbestånd på orten. Tidigare har bolaget uppgett att de är redo att bygga ungefär 200 bostäder i Gällivare kommun.

– Vi har gett dem ett förslag där de kan bygga bostäderna där det finns färdiga detaljplaner, något som LKAB nu ska ta ställning till, säger Henrik Ölvebo.

”Behöver se till så att marknaden bygger”

Tanken är att de 200 bostäderna som ska byggas ska gå till LKAB Fastigheters, tidigare FAB, bostadskö.

– Det kommunala bostadsbolaget, Top bostäder, kan inte bygga allt. Vi behöver fler som bygger bostäder så att LKAB väljer att bygga är mer än välkommet. Sedan behöver vi se till så att marknaden också bygger, säger Henrik Ölvebo.

Malmfälten grundad av entreprenörer

Malmberget grundades i slutet av 1800-talet av att personer från olika delar av landet valde att slå sig ned för att jobba i gruvan.

LKAB började under början av 1900-talet att bygga bostäder för sina arbetare som jobbade i Malmbergets gruvor.

I dag har det blivit vanligare med tillfällig arbetskraft, så kallad fly in fly out personal.

Hör Henrik Ölvebos resonemang om byggandet av entreprenörsbostäderna i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.