Hör platschefen Lilian Nilsson i videon ovan berätta hur året har varit och hur de ser på tidsplanen att producera bröd redan i höst. Foto: SVT/Jimmy Bäckström/SVT

Ett år efter branden på Polarbröd i Älvsbyn: ”Det har hänt så mycket”

Uppdaterad
Publicerad

För prick ett år sedan slukade lågorna Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Sedan dess har man arbetat för att bygga upp en ny fabrik och alldeles snart kommer första brödet att bakas i de nya ugnarna.

– Det har hänt så mycket under det här året. Man kan knappt förstå det, säger platschefen Lilian Nilsson.

Polarbröd var Älvsbyns största privata arbetsgivare och en pulsåder i kommunen. Så när fabriken brann ner den 23 augusti sörjde hela kommunen. Men bara ett år senare är en ny fabrik på väg upp igen.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Planen: Producera bröd till hösten

Enligt platschefen Lilian Nilsson beror detta till stor del på ägarna.

– Redan klockan tio dagen efter det börjat brinna sa de att vi skulle upp med allt igen, säger hon.

Målet är att kunna leverera bröd till hösten men fabriken är i nuläget i mycket mindre skala än tidigare. När fabriken brann ner fanns det tre så kallade linjer, i dag finns bara en.

Platschefen Lilian Nilsson vill inte spekulera om eller när fabriken kan köra igång för fullt igen. Hon är dock övertygad om att Polarbröd kommer att hålla tidsplanen.

Hör henne berätta mer om det senaste året i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet