Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilken kompetens som efterfrågas och hur man försöker hitta den i videon ovan. Foto: Linus Nilsson/SVT

Så får Boden ut ukrainska flyktingar i arbete: ”Kartlägger kompetenser”

Uppdaterad
Publicerad

Bodens kommun kartlägger just nu vilka kompetenser, erfarenheter och intressen som finns bland de ukrainska flyktingarna för att försöka hjälpa dem ut i arbete.

– Största behovet är ukrainsktalande eller rysktalande lärare, säger Esma Berg, koordinator.

För sju år sedan, i samband med konflikterna i Afghanistan, Syrien och Irak, startade Bodens civilsamhälle initiativet Bodens integration och samhälle (BIS).

Inom initiativet samverkar till exempel Svenska kyrkan, Röda korset och kommunen där de olika organisationerna bidrar med sin specifika kompetens.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Projektet har nu utvecklats och används för att bland annat möta upp de drygt 470 ukrainare som kommit till Boden på grund av kriget.

Bidrar med undervisning

En av de mer grundläggande sakerna som de flesta efterfrågar är att lära sig det svenska språket och veta mer om Sverige: hur samhället fungerar och lära sig mer om sin nya hemstad.

– Det kan också röra sig röra sig om basala behov så som kläder och hygienartiklar, eller stöd och hjälp i form av samtal eller rättshjälp, säger Esma Berg, koordinator på Bodens kommun.

Behoven är både lika och olika

Esma Berg menar att det i första skedet ser väldigt likt ut när det kommer till den hjälp och stöd som efterfrågas. Däremot finns det skillnader gällande de individer som kom hit 2015 och de som kommit hit under 2022.

Ukrainarna omfattas av massflyktsdirektivet vilket bland annat ger dem automatisk uppehållstillstånd i ett år och möjligheten till att arbeta.

– Det gör att Bodens kommun försökt att se över kompetensen från de som flytt från konflikten i Ukraina för att se om de kan ta sig ut på arbetsmarknaden, säger hon.

Hör mer om vilken sorts kompetens som efterfrågas i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet