Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsminister Stefan Löfven (S) besökte på tisdagen Luleå och Boden med fokus på de industrisatsningar som görs i Norrbotten. På bilden syns han med Lulås kommunalråd Carina Sammeli (S). Foto: Randi Gitz/SVT

Hör statsministern om det viktigaste beslut han tagit för Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

De stora industrisatsningarna var i fokus när statsminister Stefan Löfven (S) på tisdagen gjorde en turné i Boden och Luleå. Han fick bland annat svara på industrins kritik kring utdragna och oförutsägbara tillståndsprocesser.

H2 Green Steels tänkta område utanför Boden blev det första besök statsministern gjorde under dagen. Planerna på en jättelik fossilfri stålindustri i Norra Svartbyn skrider framåt steg för steg och statsministern fick se området där avverkningarna av skog har kommit långt.

”Då reagerar Stockholmare”

– Ja, hela området är enormt. Om man ska förklara för en Stockholmare så brukar jag säga att det är större än Kungsholmen i Stockholm, då brukar folk reagera, säger Bodens kommunalråd, säger Claes Nordmark (S) som var nöjd med gnistrande frost och sol idag.

– Såklart. När vi har statsministern på besök i Boden då beställer vi propagandaväder, säger Claes Nordmark (S).

På sajt fick statsministern träffa representanter för såväl kommunen och H2GreenSteel. Efteråt följde information om stålverkets planer på Bodens Businesspark innan Stefan Löfven (S) fortsatte till Luleå.

Luleå hamn besöktes också

I Luleå hamn informerades han om LKAB:s planer om att utvinna kritiska råvaror, om Hybrit och om vikten av järnväg och om hamnprojektet Malmporten.  Alla pusselbitar för att den industriella klimatomställningen ska gå att genomföra.

Flera av företagsrepresentanterna betonade vikten av fossilfri elkraft och Christer Ljunggren, chef för Vattenfalls vattenkraft sa att acceptansfrågan fortsätter att vara en utmaning.

– Klimatfrågan kommer i konflikt med lokala miljöfrågor, säger Christer Ljunggren, chef för Vattenfalls vattenkraft.

Många företag kristiserar utdragna och oförutsägbara tillståndsprocesser.

I klippet svarar Stefan Löfven (S) på två frågor: Kommer vi att få se fler Cementafall framöver? Och vad är hans viktigaste beslut han tagit för Norrbotten under sin tid som statsminister?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet