Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gällivare kommun rasar mot LKAB: ”De bryter mot samarbetsavtalet” Foto: SVT/Teuvo Palomäki

Gällivare kommun rasar mot LKAB: ”De bryter mot samarbetsavtalet”

Uppdaterad
Publicerad
När gruvans påverkan på östra Malmberget visade sig vara större än man tidigare trott påbörjades en avveckling av området. Hus efter hus har köpts upp av gruvbolaget LKAB. Men avtalet gäller inte alla, av områdets omkring 280 hushåll fick endast hälften sina hus inlösta. Gällivare kommun kräver att alla ska behandlas likvärdigt men gruvbolaget vägrar och nu har förhandlingarna strandat.

Samverkansavtalet om östra Malmberget tecknades mellan Gällivare kommun och LKAB 2012 och har för avsikt att utveckla östra Malmberget, den del som blir kvar efter att Malmberget avvecklas.

Växande problem

Meningen med avtalet var att östra Malmberget skulle utvecklas men istället har problemen med sprickbildningar och andra olägenheter bara blivit större. Sprickbildningarna har gjort att LKAB behöver ett större område av utvecklingsområdet vilket har lett till att stora delar av området försvunnit och cirka 100 hushåll är redan inlösta. Det finns helt enkelt inte möjlighet att ha kvar östra Malmberget som ett utvecklingsområde menar Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande i Gällivare kommun.

Kommunen står därmed fast och man menar att LKAB bryter mot samarbetsavtalet.

 - Det har lett till att hälften av utvecklingsområdet är borta och vi vill teckna ett nytt avtal för de drygt 140 återstående fastigheterna. Vårt krav är samma som för alla andra avvecklingsområden i Malmberget – 125 procent av marknadsvärdet eller ett likvärdigt hus men det vägrar LKAB. Nu anser vi att vi har nått vägs ände gällande förhandlingen, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande.

”Domstolens beslut gäller”

LKAB menar att gruvbolaget följer Mark- och miljööverdomstolen genom att ersätta de fastigheter som påverkas av gruvbrytningen. Det gör man för fastigheter som påverkas men inte för de återstående 140 fastigheterna som är utanför påverkansområdet.

– Domstolens beslut gäller, det är inte rimligt att vi ska ersätta fastigheter som ligger utanför gruvans påverkansområdet, säger Bo Krogvig, LKAB.

Enligt gruvbolaget kommer man att erbjuda att lösa in fastigheter som finns utanför gruvans påverkansområde efter 2022 till marknadspris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet